Banner

Het wiel niet uitvinden maar optimaal inzetten

3 juli 2014

Er zijn van die dagen waarop je vanzelf vrolijk wordt. De zon schijnt, het Nederlands elftal zit in de kwartfinales en kijk, daar staat opeens een mooi stuk online over patiëntenlogistiek. Met een boodschap die me uit het hart gegrepen is. Over hoe ziekenhuizen kunnen leren van een luchthaven. Roepen wij ook vaak, maar als een ander het bevestigt, geeft dat een extra goed gevoel!

 

Van elkaar leren

'Patiëntlogistiek: leren van Schiphol ', is de titel van een bijdrage van Minne van der Sluis op Computable.nl. Op 30 juni gepubliceerd, dus vers van de pers.  Van der Sluis  schrijft voor Computable als expert op het gebied van Business Intelligence en Zorg. De centrale boodschap in zijn publicatie: voor kwalitatief goede en efficiënte patiëntenlogistiek hoef je niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden. Sectoren kunnen veel van elkaar leren, want de basisprincipes zijn voor elke organisatie vrijwel gelijk. Dus ook voor ziekenhuizen, benadrukt hij.

 

Veel te winnen

Hoe herkenbaar! Dagelijks werk ik met zorginstellingen aan het verbeteren van patiëntenlogistiek en de informatievoorziening daaromheen. Er valt nog zoveel te winnen. En iedereen kan daarvan profiteren.

Patiënten vinden het fijn dat ze een aantal zaken zelf kunnen regelen (selfservice). Je bij een bezoek zelfstandig aanmelden bijvoorbeeld. En dat in combinatie met klantvriendelijkere informatieverstrekking (hospitality), zoals een geprinte route naar de juiste afdeling.
Medewerkers kunnen zich concentreren op hun kerntaken. Nieuwe, slimme oplossingen verminderen onnodige bureaucratie waardoor er meer tijd overblijft voor persoonlijk contact met patiënten.
En, last but not least, er is veel financieel voordeel te halen uit het efficiënter inrichten van patiëntenlogistiek. Niet onbelangrijk in deze tijd!

 

Aanpassingsvermogen

Laat ik even terugkomen op het artikel op Computable.nl. Hierin wordt een vergelijking gemaakt tussen de luchthaven Schiphol en ziekenhuizen. Een mooie parallel gaat over het voortdurend inspelen op veranderende omstandigheden en wijzigingen in de planning. Bij Schiphol moeten ze nogal eens aan de bak door de onvoorspelbaarheid van het weer. Ook een ziekenhuis heeft te maken met onvoorspelbaarheid, bijvoorbeeld als een spreekuur uitloopt vanwege een spoedgeval.

Maakt het dan veel uit waar je werkt? Eigenlijk niet. Of je nou verkeersleider bent in de verkeerstoren van Schiphol of je als hoofd patiëntenlogistiek druk maakt over wachttijden, in beide gevallen gaat het om aanpassingsvermogen en flexibiliteit. Oftewel: het logistieke proces zo organiseren dat 'de klant' optimale service en informatie krijgt.

 

Selfservice & Hospitality

Van elkaar leren dus. Het wiel is al uitgevonden, nu komt het erop aan dat elke sector het optimaal inzet. Ziekenhuizen leren van luchthavens, maar ook van nieuwe digitale services in het openbaar vervoer en bij supermarkten. Andersom gebeurt dat natuurlijk ook. Ziekenhuizen die al grote stappen hebben gezet op het gebied van Selfservice & Hospitality, zoals Isala in Zwolle, vormen een inspiratiebron voor andere organisaties. Ook daar kan ik alleen maar vrolijk van worden!

 

Gepubliceerd op http://ricohblog.nl/category/healthcare/.


 

Geschreven door: Pieter Rahusen


Het wiel niet uitvinden maar optimaal inzetten